TV ØSTFOLD NYHETER

Back

0 Informasjon om det nye koronaviruset (Covid-19)

  • Nyheter
  • by Kjetil Aabø
  • 01-03-2020

Her er status og praktisk informasjon om det nye koronaviruset (Covid-19). Denne siden vil bli oppdatert med siste informasjon ved behov. Fra Halden kommune. 

Det viktigste en kan gjøre for å unngå å smitte andre og bli smittet selv – både når det gjelder influensavirus og koronavirus – er god hoste- og håndhygiene: 

Host og nys i et papirlommetørkle som kastes etter bruk. Har du ikke det er albuekroken et godt alternativ.

Vask hendene ofte og grundig, særlig når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon med et middel som inneholder alkohol, er et godt alternativ når en ikke får vasket hendene

Status i Halden

Oppdatert lørdag 29/2: 

Per i dag er tre personer i Halden testet for koronavirus. Alle er testet som følge av at de har returnert fra steder hvor det har vært påvist virussmitte. For samtlige av de testede anses risikoen for at de skal være smittet som liten. 

Halden kommune har mottatt testresultater for to av de som er testet. Begge disse hadde negative tester, som altså betyr at de ikke er smittet av koronaviruset. Vi venter å motta resultater for den tredje personen på mandag 2. mars. 

Hva gjør du i Halden dersom du har mistanke om at du er smittet?

Hvis du mistenker at du kan være smittet, ring fastlege eller Helsekontoret i Halden kommune på dagtid, legevakten på kveldstid og i helgene. Ikke møt opp hos lege eller på legevakten uten å ha avtalt dette med legen/legevakten. 
 
Helsekontoret, Halden kommune har opprettet et eget telefonnummer som kan brukes for spørsmål som gjelder smitte med koronavirus. Dette er 48885200.
 
Legevakten har telefon 116 117.
 
Folkehelseinstituttet har også en egen informasjonstelefon 815 55015 for generelle spørsmål rundt koronavirusutbruddet. 

 

Helsevesenet i Halden vil for øvrig følge de råd og retningslinjer som gis av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Testing for koronavirus

Dersom det bestemmes at du skal testes for koronavirus, vil dette bli gjort ved at noen kommer hjem til deg og tar prøver, eller ved at du blir bedt om å møte på Helsekontoret eller legevakten hvor det er avsatt egne rom for prøvetaking.
 
Prøvene tas fra nese og hals og sendes til Sykehuset Østfold på Kalnes for analyse. Svar på prøvene vil foreligge etter 2-3 dager. 
 

Hvem skal testes?

Følgende personer bør testes for korona-virus:

1) Personer som har symptomer og har vært i områder med vedvarende smitte, eller har hatt kontakt med et bekreftet tilfelle.
 
Områder med vedvarende smitte defineres for øyeblikket som Fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia. Listen over land med vedvarende smitte kan endres.
 
2) Personer som har akutt luftveisinfeksjon og som har hatt nærkontakt med personer som har fått påvist koronavirus.
 
Merk at friske personer skal ikke testes. Testing av både gruppe 1 og gruppe 2 forutsetter symptomer på akutt luftveisinfeksjon.
 

Hvem skal holde seg hjemme?

Avhengig av de opplysningene du gir, kan du bli bedt om å holde deg hjemme for å unngå å smitte andre. Også her vil vi følge de retningslinjer som er gitt av Folkehelseinstituttet.
 
Karantenetiden hjemme er 14 dager.
Dersom du er hjemme i karantene, må du ordne med å få mat levert på døra.
Helsepersonell vil ta daglig kontakt med deg.
Personer som helsemyndighetene anbefaler at skal holde seg hjemme, vil ha rett til sykmelding. Personer som isolerer seg frivillig (som altså ikke tilhører de tre kategoriene ovenfor), har ikke rett på sykmelding.

Mer informasjon:

Ønsker du mer informasjon, anbefaler Halden kommune at du søker informasjon fra offentlige aktører med troverdig informasjon. Dette er nettsider vi anbefaler: